20 anys gestionant les aus urbanes

ESP   |  CAT 

Què aporten les ciutats a les aus?

1.Espais per criar

Els edificis i infraestructures proveeixen multitud de cornises, balcons, terrasses, pals i fils elèctrics, sostres i coberts metàl·lics, etc. que són assimilables als penya-segats i arbres que les aus utilitzen per al seu descans en llocs segurs. Per exemple, els coloms buscaran racons acollits i segurs, mentre els gavians aprofitaran els terrats i sostres poc transitats.

Les orenetes cuablanques empren els angles del sostre amb la façana i les bigues, els falciots i cueretes blanques els forats de les teules, els pardals i mallerengues els forats dels murs, sostres i façanes i les orenetes vulgars les bigues dels coberts.

2.Aliment

Les places, parcs i jardins presenten engrunes i restes de menjar que poden aprofitar coloms, pardals, tórtores i cotorres. Les papereres que hi ha als carrers i parcs són un bon lloc on trobar aliment, així com alguns contenidors mal tancats. A les ciutats no falten alimentadors, que són persones, sovint grans i que viuen soles, que tenen una gran passió per alimentar els animals de la ciutat. Aquests alimentadors constitueixen una font rica i previsible d'aliment.

En els parcs i jardins sovint es planten arbres i arbustos que produeixen grans quantitats de baies, fruits, flors i llavors que aprofiten les cotorres, coloms, tudons, tórtores, etc. A més, en aquests espais hi ha una alta productivitat d'insectes gràcies al reg, la qual cosa atrau a mallerengues, merles, etc.

A la perifèria de la ciutat sovint hi ha fàbriques alimentàries que aporten grans quantitats de gra i altres aliments aprofitables per als coloms, tórtores i gavians. Més enllà, abocadors de deixalles, fàbriques de compost, camps de conreu i ports pesquers proveeixen altres fonts d'aliment associades als humans i que animals com els gavians, estornells, corbs, cornelles, gralles, garses i coloms poden aprofitar, tornant a la ciutat per a dormir o niar.

3.Aigua

Aquest recurs, de vegades escàs en els nostres ecosistemes naturals mediterranis, es troba fàcilment disponible, i durant tot l'any, a les fonts, sortidors, piscines i estanys artificials dels parcs i jardins, i pot atraure no només fauna urbana sinó també fauna silvestre cap a les ciutats.

4.Un espai lliure de depredadors

Una característica molt important de les ciutats és que bona part dels depredadors presents en els espais naturals no s'han sabut adaptar als ecosistemes urbans. Això implica que tant la fauna urbana com la dels espais naturals veuen en les ciutats un oasi (gairebé) lliure de depredadors, cosa que també els atrau cap a aquests espais. Aquest factor pot resultar tant o més important que la disponibilitat de recursos comentada anteriorment.

5.Un clima temperat

Les ciutats generen una bombolla de calor que impedeix que les temperatures baixin molt a l'hivern. Així, en els dies més freds de l'any, els més perillosos per a les aus, les ciutats poden proveir un oasi tèrmic que garanteixi la seva supervivència, especialment durant la nit.