20 anys gestionant les aus urbanes

ESP   |  CAT 

COTORRETA DE PIT GRIS O COTORRA ARGENTINa

(Myiopsitta monachus)

La cotorreta de pit gris és una espècie exòtica introduïda a casa nostra producte de l'alliberament d'individus engabiats.

Les cotorretes són una espècie amb una gran capacitat invasora, cosa que fa que estiguin colonitzant nombroses ciutats d'Europa i de l'Amèrica del Nord.

Foto: Ricardo Acosta, LokimicaAquesta espècie s'ha inclòs al Catàleg Espanyol d'Espècies Exòtiques Invasores (Reial Decret 630/2013) i les seves poblacions silvestres s'haurien d'intentar eliminar o, en tot cas, dificultar-ne l'expansió.

La cotorreta de pit gris és una espècie sobretot granívora, tot i que també consumeix flors, fruits i insectes.

Reduir la quantitat d'aliment aportat als carrers i places per part dels humans pot ajudar-nos molt a limitar les possibilitats de creixement poblacional de l'espècie.

La gran capacitat invasora de la cotorreta de pit gris es deu, almenys en part, a la seva gran capacitat reproductiva.
Cada parella té al voltant de 7 cries, i la seva esperança de vida mitjana en captivitat és d'uns 22 anys. La cotorreta de pit gris cria en nius construïts als arbres amb branquetes teixides. Això els permet colonitzar tota mena d'espais amb presència d'arbres. La nidificació de les cotorretes és colonial. Aquestes construccions, més que nius són cambres, donat que durant tot l'any s'utilitzen com a dormiders.

Fins el dia d'avui les actuacions que s'han dut a terme per al control de les cotorretes de pit gris s'han basat, sobretot, en la destrucció dels seus nius.

Quan aquesta destrucció es produeix fora de l'època reproductora, es tracta d'una mesura molt poc eficaç, donat que les cotorretes són capaces de reconstruir els nius en menys de dues setmanes.
Foto: Ricardo Acosta, Lokimica Aratinga erythrogenys

 

Una opció amb la qual s'ha treballat en els últims anys és la retirada de polls dels nius.
Aquest mètode és més efectiu perquè les cotorretes difícilment podran fer una segona posta aquell mateix any.

No obstant, aquest mètode no incideix sobre la població adulta reproductora.
Actualment Colomba Control està treballant en un mètode per a la captura d'adults quan van al capvespre a les cambres a dormir.
Foto: Ricardo Acosta, Lokimica

 

ALTRES COTORRES

Al nostre país hi ha altres espècies de cotorres en estat salvatge. Les principals espècies introduïdes, a part de les cotorres argentines, són les cotorres de Kramer i les cotorres del gènere Aratinga (de les que n'hi ha diverses espècies).

Les cotorres de Kramer també són una espècie exòtica catalogada com a invasora.

A diferència de les cotorres argentines, nien en forats d'arbres i edificis i dormen comunalment en grans dormiders o joques.

Les cotorres del gènere Aratinga també es concentren per a dormir en joques comunals i nien en forats d'edificis i arbres, però de moment no es consideren invasores i no estan incloses al catàleg.

Fins al moment no s'han realitzat actuacions de control sobre aquestes espècies al nostre país.